Tuesday, November 21, 2006

Det finns bar två sorters cyklister, dom som har vurpat och dom som kommer att vurpa. Det låter lite märkligt, men när jag var nybörjare och fick höra detta av en rutinerad herre då blev man allt lite tagen, det får jag nog erkänna. För det är faktiskt så att förr eller senare så ligger man där med massor av hud kvar på asfalten. Jag har haft min beskärda del av vurpor, både på grusvägar och asfalt. Den svåraste vurpan jag har varit med i var 1980 i Töreboda, vi var 5 man loss och upploppet var ca. 1 km långt, jag låg på tredje rulle när spurten drogs i gång, jag ställer mig upp och trycker på med allt jag har på 53x12, det nästa jag minns är att en bakfull läkare på Mariestads sjukhus håller på rengöra ett stort sår på vänster arm. Jag har en stor bula på huvudet, halva ryggen, vänster ben, arm och vänster skinka var helt skinnflådd, inga frakturer som tur var. Vad hade hänt, det som hände var att vänster vevsläng på min cykel gick av när jag drog i gång, pang i backen och drog två till med mig. Med tanke på dom hjälmar man använde på den tiden så får jag skatta min lyckliga stjärna att det in blev värre än så. Några veckor efter denna vurpa så skulle jag köra lagtempo SM och det kan jag säga att det gick inte så bra. Det är inte direkt formhöjande med en halv kropp som är som en stor sårskorpa och som dessutom spricker så fort man rör sig. Att vurpa på grusväg är ingen höjadare heller då det fastnar mycket skit i såren, med risk för stelkramp. Vurpa på landsvägslopp är en upplevelse då farten ofta är rätt så hög, ofta så blir det mest bara skrapsår och det kan man leva med, värre är när nyckelben går av och för att inte tala om bäckenfrakturer. Benhinnan på bäckenbenet är kroppens mest smärtkänsliga ställe. fråga Hennrik Nordström. Men vurpor hör till och jag tror inte man klarar sig utan denna smärtsamma upplevelse, men jag har aldrig vurpat på träning och senast jag vurpade på tävling var 1982.

9 Comments:

At Wednesday, 22 November, 2006, Anonymous Anonymous said...

Jo, jag minns att jag blev rätt tagen när du yttrade de berömda orden till mig första gången. Men med åren har jag blivit ganska duktig på att vurpa. Höjdpunkten är fortfarande krontalkrocken med en Grand Danois på ECI-milen utanför Huddinge 2005, och då är det inte Bjarne Riis jag syftar på.

 
At Wednesday, 22 November, 2006, Anonymous Anonymous said...

Min värsta vurpa gjorde jag sommaren 2004. Jag och em kompis var ute och körde MTB, vi hade kört mest hela dagen så vi var rött trötta när olyckan var framme... I en lång och brant nedförslöpa (stökig stig) hände det, jag körde fortare än omständigheterna tillät. Kom lite snett på stigen och dundrade rakt in i en sten. Cykeln stannade men jag fortsatte rakt över styret. Flög några meter och landade på ena sidan. Helt makalöst att SPD-pedalerna löste ut :). Efter incidenten fortsatte vi som vanligt. Dagen efter märkte jag att det gjorde ont då jag andades... Natten därefter märkte jag att det gjorde ont att sova också :/. Efter några dagar gick det upp för mig att jag brutit ett gäng revben på höger sida. Det gjorde ont i två veckor och sedan blev det succesivt bättre. Den sommaren målade jag om vårt hus, det gjorde extremt ont att måla tak med krashade revben ;). Naturligtvis cyklade jag under hela tiden, dock inte i skogen...

 
At Wednesday, 22 November, 2006, Blogger Miike said...

Själv tycker jag det är onödigt att vurpa!

 
At Wednesday, 22 November, 2006, Anonymous Anonymous said...

Mikael Henriksson är den som har givet vurpan en djupare innebörd, han har gjort poesi av konsten att vurpa, det har inte varit ett bra pass om det inte har varit blodutgjutelse.

 
At Wednesday, 22 November, 2006, Blogger Nordström said...

Ja vurpa är sällan kul... MTB vurpor är ofta rena barnleken mot LVG vurpor...

 
At Wednesday, 22 November, 2006, Blogger Miike said...

Men jag tycker såren offtast är mera svårläkt efter mtb vurpor, grusvägen nedför hoppbacken vid lugnet i falun är ingen lek att vurpa i. På landsväg vet man mera vad man "får" asfalt som asfalt.
Huvudsaken är det att man vurpar lite då och då, annars ligger man med för stor säkerhetsmarginal = fegåkning!

 
At Thursday, 23 November, 2006, Blogger Nordström said...

Haha det ligger något i det du skiver om marginal Micke...

 
At Friday, 01 December, 2006, Anonymous Anonymous said...

Jag har ofta sagt om fotbollspelare som ligger kvar och ojar sig, kanske filmar skada, tar sig för smalbenet eller vristen och ser grininga ut:
"Dom behöver vurpa med cykel så att dom lär sig vad smärta är"!

Rent allmänt om vurpor: Dagens nyckelbensbrott, huvudskador o.d. såg man inte så ofta förr. Kanske var det för att man satt fast i pedalerna med clips och remmar? Vurporna fick liksom ett annat förlopp. Robban, rätta mig om jag har fel. Du har ju upplevt både och
vad gäller "sitta fast" i pedaler.

 
At Friday, 01 December, 2006, Blogger Robert Edin said...

Det gick ett och annat nyckelben på clipstiden också, jag tror inte att det spelar så stor roll egentligen, för om man vurpar i hög fart med dagens pedaler så hinner man inte göra så mycket, får man loss en fot så kanske man risker en foledsskada.

 

Post a Comment

<< Home